Wednesday, February 28, 2018

Tujuh Tempat Tumpangan Jin Dan Syaitan Pada Tubuh Kita


1. Dalam lubang mulut manusia
Bahagian tubuh pertama yang menjadi tempat kesukaan jin syaitan *adalah lubang mulut* manusia. Dimana jin akan berusaha masuk ke lubang mulut manusia saat *sedang menguap.* Oleh sebab itu saat sedang menguap kita dianjurkan untuk menutup mulut. 
Sebagaimana diriwayatkan dari Abu Said bahwa Rasulullah saw bersabda:
 “Apabila seseorang dari kalian menguap letakkanlah tangannya pada mulutnya (tutuplah) kerana syaitan akan masuk bersama dengan orang yang menguap (yang mulutnya tidak ditutup)” (HR. Muslim)

2. Di bawah kuku manusia
Bahagian tubuh kedua yang menjadi tempat kesukaan jin adalah *dibawah kuku manusia. Oleh sebab itu kita dianjurkan untuk* memotong kuku. Kerana jin dan syaitan mengikat manusia melalui *kuku-kuku yang panjang*. 
Sebagaimana disebutkan dari Abu Hurairah ra bahwa Rasulullah saw bersabda:
 “Potonglah (pendek) kuku-kukumu. Sesungguhnya syaitan mengikat (melalui) kuku-kuku yang panjang.” (HR. Ahmad)
3. Dalam Lubang hidung manusia

Bahagian tubuh ketiga yang disukai jin dan syaitan adalah lubang hidung. *Saat manusia tidur ternyata jin juga ikut menginap di batang* hidung manusia. Oleh sebab itulah saat bangun tidur kita dianjurkan untuk membasuh lubang hidung sebanyak tiga kali.
Rasulullah saw bersabda:
Apabila salah seorang di antara engkau bangun tidur hendaklah *mengeluarkan air dari hidungnya (istintsyar)* tiga kali kerana syaitan itu menginap di batang hidungnya.” (HR. Muslim).

4. Dalam Lubang telinga manusia
Bahagian tubuh manusia selanjutnya yang disukai oleh syaitan adalah lubang telinga. Bukan hanya bersembunyi di telinga manusia namun ternyata ketika seorang manusia tertidur hingga *pagi tanpa mengerjakan solat malam maka bererti telinganya itu* telah dikencingi oleh jin.
Sebagaimana diceritakan dari Abdullah bahwa di sisi Nabi saw ada seorang laki-laki yang selalu tidur sampai pagi tanpa mengerjakan solat (malam). Lalu beliau bersabda:
 “Setan telah kencing di telinganya”. (HR. Muslim)

5. Urat darah manusia
Sebagaimana telah disebutkan bahwa jin atau syaitan menyusup ke dalam tubuh manusia melalui aliran darah manusia tersebut. Kemudian dari aliran darah itulah jin berusaha memperdaya manusia. 
Hal ini dijelaskan oleh Shafiyyah binti Huyay bahwa Rasulullah saw bersabda:
 “Sesungguhnya syaitan itu berjalan dalam tubuh anak Adam melalui peredaran darah dalam tubuhnya.” (HR. Muslim)

6. Dalam Lubang pusat manusia
Lubang pusa manusia merupakan tempat yang kotor. Sebab tidak banyak orang yang membersihkannya. Sebagaimana kita ketahui bahwa jin dan syaitan sangat menyukai tempat-tempat yang kotor. Bahkan saat seseorang diruqyah diketahui bahwa kebanyakan jin bersembunyi dan tinggal di bahagian lubang pusat manusia. Walaupun kita tidak dianjurkan untuk membersihkan lubang pusat hingga mengorek-koreknya. Untuk membersihkannya cukup dengan cara menyekanya secara lembut dengan air atau dengan kapas secara lembut.

7. Pada Lubang kemaluan manusia
Bahagian tubuh terakhir yang menjadi tempat kesukaan jin adalah lubang kemaluan manusia. Dimana syaitan dan jin akan menambah rasa nikmat saat seseorang sedang *berzina dengan cara meransang saraf kemaluan. Oleh sebab* itulah dianjurkan untuk menjaga kebersihan organ intim baik pada lelaki mahupun wanita.
Selain itu kita dianjurkan untuk mengikuti sunnah Rasulullah saw iaitu dengan mencukur rambut kemaluan, memendekkan kumis, memotong kuku dan mencabut bulu ketiak. Sebab selain menjadikan *tubuh lebih bersih dan sihat, kita juga dapat menghalangi jin untuk* bersembunyi pada bahagian tubuh manusia.

No comments:

Post a Comment