Monday, March 10, 2014

Pucuk Kaduk Berempah

Nak mencuba kudapan yang "agak tidak lazim"? Ini dia... Pucuk kaduk Berempah:

Beberapa helai daun kaduk muda (bersihkan)
2 ulas bawang putih dipotong kiub kecil
2 ulas bawang merah dipotong kiub kecil
Halia muda dipotong kiub kecil
Cili hijau dipotong kecil
Limau nipis dipotong kecil bersama kulitnya (buang bijinya)
Kelapa dipotong kiub kecil dan digoreng sehingga kuning
Sos manis (manisan kabung atau kelapa atau gula melaka yang dimasak dengan air hingga pekat, kemudian disejukkan) yang digaul dengan kacang tanah yang digoreng dan ditumbuk kasar)

Cara memakannya:
Ambil sehelai atau dua helai daun kaduk dan masukkan semua bahan di atas ke bahagian tengah daun tersebut dan dilipat (ditutup) dan suap ke mulut...Kunyah..nyam nyam nyam...dan ..telan.. Ulang ulang ulang...sehingga rasa dah cukup.


No comments:

Post a Comment